Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W mojej rodzinie takie kotlety są przygotowywane z pokolenia na pokolenie. Moja mama je robiła, robię je ja i robi moja córka. A ponieważ lubią je też moje wnuczki ( szczególnie ta, która lubi pichcić), więc tradycja nie zginie. Podobnie jest z surówką z marchwi, jabłka i pora. Klasyka naszej kuchni.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Wczorajsze ( są najlepsze) ziemniaki utłuc . Nie mleć w maszynce. Dodać 1/4 maki pszennej, podsmażoną na odrobinie oleju cebulkę, jajko, przyprawy
Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Uformować kotlety i panierować.
Usmażyć na nie za mocnym ogniu, odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i podać surówką.
Marchew, jabłko i pora oczyścić. Marchew i jabłko zetrzeć na "jarzynówce". Pora pokroić, sparzyć i odsączyć. Wszystkie składniki + koperek przełożyć do miski, dodać jogurt, majonez i sos chili. Wymieszać i gotowe.
Smacznego!!!