Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na obłędnie pyszne ciasto? Zainspiruj się ulubionymi pralinami – na przykład Raffaello.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Oddziel białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając do nich cukier, a następnie po jednym żółtku. Przesiej przez sitko mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodaj produkty sypkie do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki szpatułką.
Przełóż ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką formy o wymiarach około 24x24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt przestygnie, podziel go na trzy blaty i nasącz je ponczem przygotowanym ze 100 ml likieru kokosowego, soku z limonki i wody.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 50 ml śmietany kremówki. Resztę śmietany ubij „na sztywno” (mikserem na wysokich obrotach). Przestudzoną czekoladę zmiksuj z serkiem mascarpone i resztą likieru. Uzyskaną masę wymieszaj szpatułką z bitą śmietaną. Jeśli chcesz, dosłodź ją do smaku cukrem pudrem.
Rozsmaruj cienką warstwę masy kajmakowej na pierwszym blacie biszkoptu. Na niej rozsmaruj cienką warstwę kremu. Na wierzch połóż drugi blat i ponownie warstwę kajmaku i kremu. Na wierzchu ułóż trzeci blat biszkoptu i rozsmaruj na nim równomiernie cały pozostały krem. Oprósz go warstwą wiórków kokosowych. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.