Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z tych ciast, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. Piernik ucierany to pyszny deser pachnący miodem, przyprawami korzennymi, kakao i bakaliami. Jest niezwykle prosty do zrobienia. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, przelać do formy i upiec. Piernik wykonany według tego przepisu jest niezwykle wilgotny, przez co długo zachowuje swoją świeżość.
keksówka 30 x 11 cm
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Składniki mieszamy ze sobą.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
W oddzielnym naczyniu łączymy żółtka z cukrem pudrem. Składniki ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce miękkiej margaryny. Pod koniec ubijania do miski trafiają kolejno: miód, jogurt naturalny i mleko. Mikser odstawiamy na bok.
Do masy dodajemy suche składniki. Całość energicznie mieszamy do połączenia. Na sam koniec do surowego ciasta dodajemy białka i bakalie. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do prostokątnej formy (30x11 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Piernik pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, dekorujemy cukrem pudrem.