Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to ciekawa propozycja na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego. Jeśli więc znudziły ci się kluski czy kopytka, to te placki będą wspaniałym urozmaiceniem. Nutka pikantnego smaku sera i czosnku sprawiają, że ten smak przez długo ci się nie znudzi.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 44
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 99
Składniki
Ziemniaki możesz ugotować na świeżo lub użyć resztek, na przykład z wczorajszego obiadu. Zrób z nich puree: podgrzej w mikrofalówce i dodaj śmietanę oraz masło. Tłuczkiem do ziemniaków ubij je na gładką masę.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj.
W misce umieść: puree, cebulę, natkę, ser, mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Nakładaj placki łyżką na grubość ok. 1-1,5 cm. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków odkładaj na papierowe ręczniki do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu, posypane siekanym szczypiorkiem.