Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i nie chcecie specjalnie jechać do piekarni po bochenek świeżego chleba. W przeciwieństwie do tradycyjnych przepisów — w jego składzie nie znajdziecie zakwasu ani drożdży. Sprawdźcie, jak go zrobić!
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 708
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 73
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 708
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 73
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pół litra wody, olej, sodę, sól i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mieszamy hakiem w mikserze.
Stopniowo dodajemy po łyżce wody - w zależności od tego, jakiego typu mąki użyliśmy, możemy potrzebować od jednej do kilku łyżek wody. Wyrobione ciasto powinno być delikatnie lepkie.
Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Chleb możemy piec na dużej blasze lub w keksówce o wymiarach 30x11x7 cm
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 50 minut.