Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne racuchy ze śliwkami możesz przygotować błyskawicznie. Ciasto szybko rośnie na patelni, dlatego jest puszyste i miękkie. Możesz podawać je jako deser, ciepły podwieczorek lub nawet leniwe śniadanie w domu.
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 121
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 220
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 233
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 787
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 121
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 220
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 233
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5174
...ale pyszny.
Odsłon: 787
Składniki
Przygotuj owoce. Śliwki umyj pod bieżącą wodą, a następnie je osusz. Przekrój, pozbądź się pestki, a następnie pokrój na drobne kawałki. Mogą być też półplasterki.
W misce wymieszaj mąkę pszenną (przesianą), cukier zwykły i waniliowy oraz sól i sodę oczyszczoną. Następnie dodaj mokre składniki, czyli mleko i jajka.
Energicznie wymieszaj wszystkie składniki z pomocą rózgi. Na koniec dodaj śliwki i delikatnie zamieszaj łyżką. Odstaw ciasto na kilka minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Nakładaj porcję łyżką (najlepiej 1,5 lub 2 łyżki ciasta na jeden placek). Podsmażaj z dwóch stron na złoty kolor.
Podawaj z cukrem pudrem, słodką śmietaną albo cynamonem i cukrem brązowym.