Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z ciasta drożdżowego,które rośnie w chłodnym miejscu np w lodówce. Przepis dostałam od mojej teściowej.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 110
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 247
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 89
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 110
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 247
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 89
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Składniki
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną odstawić. Masło posiekać z mąką. Dodać 2 jajka sól i roztare drożdże. Zagnieść ciasto przykryć ściereczką i postawić do lodówki lub inne chłodne miejsce na minimum 2 godz (można zostawić a noc) Potem podzielić na 4 części. Każdą wałkować na placek grubości ok 5mm w kształcie koła. Następnie pokroić w trójkąty ( jak pizzę wyjdzie 8 z jednego placka).Nakładać nadzienie na szerszym brzegu i zwijać rogaliki do wierzchołka trójkąta. Uformować rogalik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 180°C na złoto. Wystudzić na kratce posypać cukrem pudrem. Smacznego.