Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio mam bzika na punkcie rolad ;) A rolada buraczkowa ze śledziem oprócz tego, że jest przepyszna to będzie oryginalną przystawką. Jeśli macie czas i chęci zachęcam Was do przygotowania dodatkowo rolady pomidorowej (znajdziecie ją na moim blogu) i szpinakowej. Te trzy kolory będą prezentowały się fenomenalnie na Waszych stołach.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34204
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 162
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34204
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 162
Składniki
Użyłam standardowej blachy z piekarnika (u mnie ma ona 40 cm x 38 cm). Purée buraczane wrzucamy na patelnię (nie musimy go rozmrażać). Smażymy, aż się rozmrozi i odparuje woda. Doprawiamy chrzanem i do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonych buraków wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 170°C (z termoobiegiem około 160°) przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wykładamy ją na wilgotną ścierkę, ściągamy papier do pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Pozostawiamy ją do wystudzenia.
Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną i chrzanem. Smarujemy nim dokładnie wystudzone ciasto. Na serek układamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Roladę od strony śledzi delikatnie, ale ciasno zwijamy. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego ;)
* Do przygotowania możemy również użyć świeżych buraków. Należy je ugotować/upiec i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki lub zmiksować na gładko. Ważne, żeby waga buraków po starciu wynosiła około 450g. Następnie postępujemy dokładnie według przepisu ;)