Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli kochasz czekoladę, to ciasto Afrykańczyk będzie twoim spełnieniem marzeń. Deser składa się z pysznego, obłędnie czekoladowego brownie i lekkiego niczym puch kremu śmietanowego. Deser idealnie nadaje się na święta i rodzinne uroczystości, ale możesz go przygotować bez okazji.
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 14
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22925
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 411
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 232
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 158
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 14
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22925
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 411
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 232
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 158
Składniki
Zacznij pracę od wykonania ciasta. W kąpieli wodnej roztop masło i pokruszoną czekoladę (najlepiej postawić mniejszy rondel na większy wypełniony gorącą wodą), aż będą gładkie i lśniące. Następnie wsyp cukry i mieszaj do pełnego rozpuszczenia. Pozostaw do przestygnięcia przez 5-8 minut. Po czym dodaj jajka, ekstrakt i ponownie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z kakao i partiami dodawaj do ciepłej masy, stale mieszając, aby nie było grudek. Przelej ciasto do blaszki (20 × 20 cm), wstaw do pieca nagrzanego do 175°C i piecz ok. 35 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie i wilgotne w środku. Po wystudzeniu przekrój placek na pół.
Przygotuj krem. Rozpuść pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej i delikatnie wystudź. Utrzyj serek mikserem, a gdy będzie gładki, powoli dolewaj płynną, letnią czekoladę. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na miękką pianę (uważaj, aby nie przebić śmietany) i połącz obydwie masy. Przełóż kremem czekoladowe ciasto i wstaw do lodówki do długiego schłodzenia. Wierzch możesz udekorować wiórkami białej czekolady.