Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień i zima to doskonały czas na wykonanie bulionu grzybowego. Ten aromatyczny i kojący wywar przygotujesz w bardzo łatwy sposób. Ze względu na głęboki i wyrazisty smak grzybów bulion jest doskonałą bazą do wykonania zup, sosów, risotto lub pieczeni. Wywar sprawdzi się w daniach mięsnych i wegetariańskich.
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 806
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 420
Szybka i prosta babka
Odsłon: 82
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 806
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 420
Szybka i prosta babka
Odsłon: 82
Składniki
Są dwa sposoby przygotowania bulionu grzybowego. Przedstawiamy je poniżej.
Namocz grzyby w zimnej wodzie i pozostaw na co najmniej 4 godziny (albo całą noc). Następnie odcedź. Obierz marchewkę, selera i pietruszkę, oczyść pora i pokrój warzywa w kawałki. Do garnka z wodą wrzuć namoczone grzyby i przygotowane warzywa. Dodaj obraną i opaloną na gazie cebulę. Gotuj bulion na wolnym ogniu przez około 40 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Drugi sposób pomija moczenie grzybów. Suszone borowiki opłucz w ciepłej wodzie i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dodaj do grzybów obrane i pokrojone warzywa oraz opieczoną cebulę. Gdy wywar się zagotuje, posól go i gotuj kolejną godzinę na wolnym ogniu.
Bulion grzybowy podawaj samodzielnie lub używaj jako bazy do innych dań.