Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie deseru dla osoby chorującej na cukrzycę nie musi być dużym wyzwaniem! Wypróbuj nasz przepis na pyszną szarlotkę dla cukrzyka - pyszne i delikatne ciasto, które smakuje dokładnie tak samo, jak tradycyjna wersja tego deseru.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 132
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7208
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 155
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 181
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 132
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7208
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 155
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 181
Składniki
Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść je na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku.
Do miski włóż pokrojone masło. Pamiętaj, że do przygotowania kruchego ciasta najlepiej jest użyć zimnego masła. W misce umieść też razową mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ksylitol, cynamon, gałkę muszkatołową i mielone migdały. Zmiksuj wszystko dokładnie. Otrzymasz sypką kruszonkę.
Formę do pieczenia (najlepiej kwadratową 22 cm x 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce rozłóż około ¾ kruszonki. Wyrównaj ją i dociśnij, a następnie oprósz równomiernie mąką ziemniaczaną.
Na cieście ułóż odsączone jabłka, a następnie przykryj je pozostałą kruszonką, dociśnij i posmaruj delikatnie wierzch wodą (najlepiej pędzelkiem cukierniczym lub silikonowym). Jeśli lubisz, to górę ciasta przed upieczeniem możesz delikatnie posypać płatkami migdałów.
Szarlotkę dla cukrzyka piecz przez około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.