Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jęczmień jest zbożem uprawianym od tysięcy lat, był popularny już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii, a wykorzystuje się go po dziś dzień. Nie bez powodu, ponieważ ziarna jęczmienia zawierają wiele składników odżywczych, witaminy A, B, PP, D i E, a także błonnik. Kasza jęczmienna normalizuje poziom cukru we krwi, usuwa zły cholesterol, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, przewodu pokarmowego, układu wzrokowego oraz poprawia odporność. Kasza jęczmienna, w tym przypadku pęczak, jest częściej używana do zup i gulaszów, ale w tym przypadku stanowi główny składnik lekkiej i pożywnej sałatki. Danie jest tak uniwersalne, że możesz podawać je samodzielnie lub jako element obiadu i serwować z gotowanym czy pieczonym drobiem, wieprzowiną lub rybą.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Składniki
Wlej do garnka wodę, osól, doprowadź do wrzenia i wsyp pęczak. Gotuj na małym ogniu do miękkości, aż kasza wchłonie wodę.
Umyj i obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę. Możesz także użyć mrożonej marchewki. Obierz cebulę i drobno poszatkuj.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Smaż, aż stanie się złocista, następnie dodaj marchewkę duś przez kilkanaście minut, by marchewka zmiękła. Dopraw solą i pieprzem.
Połącz warzywa z ugotowaną kaszą. Przelej także masło z patelni, aby wzmocnić smak. Wymieszaj dokładnie sałatkę i od razu podawaj. Sałatka na ciepło sprawdzi się jako danie obiadowe, natomiast w wersji na zimno posili cię podczas lunchu.