Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na przekąskę w ciągu dnia, lekką kolację czy posiłek do pracy. W papier ryżowy możecie zawinąć dosłownie wszystko :D Spring rollsy świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko - z owocami ;) Ta kompozycja warzyw z kurczakiem i makaronem to jedna z moich ulubionych.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 104
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 21
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 104
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 21
Składniki
Pierś pokroić w kostkę, przełożyć do miski i dodać składniki marynaty. Wymieszać i ostawić na 30 minut (a najlepiej na kilka godzin) do zamarynowania. Na patelni rozgrzać olej, pierś usmażyć i przestudzić. Makaron ryżowy wrzucić do wrzątku, gotować ok. 3 minut, do miękkości, odcedzić, zahartować zimną wodą i wystudzić. Marchew i ogórka (jeśli jest gruntowy) obrać i pokroić w cienkie paski o długości ok. 8 cm. Paprykę pokroić na paski, cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Papier ryżowy moczyć przez 3 sekundy w płaskiej misce z letnią wodą. Przełożyć na deskę, posypać sezamem, układać szpinak, bazylię, warzywa, makaron i mięso. Zwijać jak gołąbki, przełożyć na talerz. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. Spring rollsy maczać w sosie sojowym z chili.
Rady: Zamiast sosu sojowego spring rollsy można podać z sosem słodko-ostrym lub połączyć sos sojowy z łyżka masła orzechowego. Układając spring rollsy na talerzu zachowajcie odstęp, papier ryżowy mocno się klei i ma tendencje do rozrywania. Z ogórka szklarniowego warto usunąć gniazda nasienne, żeby nie puścił za dużo wody.