Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaczyna się sezon na szparagi, a wraz z nim wielki powrót do szparagowych specjałów. Szparagi to bardzo wdzięczne warzywo, które można ugotować, upiec lub dodać do zupy. Jednym z moich ulubionych przepisów są szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem. Można je przygotować w piekarniku lub na grillu. Gorąco zachęcam do przetestowania tego przepisu.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 338
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 210
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34366
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 166
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 338
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 210
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34366
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 166
Składniki
Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce.
Plastry szynki parmeńskiej kroimy wzdłuż na pół. Plastrami szynki owijamy szparagi.
Spód naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Szparagi owinięte szynką parmeńską układamy jeden obok drugiego. Szparagi przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i oprószamy startym parmezanem.
Szparagi z szynką parmeńską i parmezanem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Pieczemy do zrumienienia.