Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem może wydawać się pracochłonna. To jednak bardzo proste w przygotowaniu, efektowne danie – idealne na obiad dla gości.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
Oczyść filety z kurczaka (z błonek, chrząstek) i ugotuj do miękkości (około 20 minut od momentu zagotowania się wody) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Odcedź ugotowane mięso, nie wylewaj bulionu. Kurczaka podziel na nieduże kawałki.
Włóż szparagi do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą z dodatkiem ½ łyżki masła i łyżeczki cukru. Gotuj przez 5 minut. Pokrój szparagi na kilkucentymetrowe kawałki.
W osobnym garnku ugotuj do miękkości obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Ugotowane rozgnieć na purée z dodatkiem łyżki śmietany i łyżeczki masła. Wymieszaj z posiekanym koperkiem. Przełóż do rękawa cukierniczego z grubą końcówką.
Roztop w rondelku z grubym dnem resztę masła, dodaj mąkę i przygotuj zasmażkę. Stopniowo dolej do niej około 100 ml bulionu z kurczaka, dodaj musztardę i wymieszaj na jednolity sos. Zahartuj łyżką gorącego sosu śmietanę i przełóż ją do rondelka. Do sosu dodaj także marynowany pieprz. Dopraw do smaku solą, zmielonym pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotuj sos na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
Przelej sos do naczynia żaroodpornego. Ułóż w nim kawałki kurczaka i szparagów. Równomiernie rozsyp groszek. Na wierzch wyciśnij kleksy ziemniaczanego purée. Wstaw tak przygotowaną zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 30 minut.