Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto przypominające z wyglądu i smaku sernik, jednak bez grama sera ;o)
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 29
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 14
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 501
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 29
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 14
Składniki
Przepis na klasyczną prostokątną formę. Wyrabiamy ciasto kruche: 3 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 5 żółtek, margaryna, proszek do pieczenia. Można dodać łyżkę śmietany gdyby ciasto było za sypkie. Po wyrobieniu podzielić ciasto na: 1/3 ciasto jasne i 2/3 do którego należy dodać kakao i wyrobić ponownie. Oba ciasta schłodzić ok. 1h w lodówce.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzonym i rozwałkowanym kakaowym ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Przygotować masę: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy i chwilę miksować. Dodać budynie i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Do masy dodawać po jednej śmietanie i mieszać łyżką! Gotową masę wylać na schłodzone ciasto. Wyrównać powierzchnię. Jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzchu masy tworząc rodzaj kruszonki. Piec ok. 1h-1,20h w 170st. (u mnie było na rumiano, ale nie do suchego patyczka - środek był sprężysty).