Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalczyk dziadunia to idealne smarowidło do chleba. Świetnie komponuje się z plasterkiem kiszonego ogórka czy piórkiem cebuli. Choć z pewnością nie można go nazwać lekkostrawnym, to stanie się przebojem każdego zimowego śniadania. Przygotowany w ten sposób smalec jest tradycyjną polską potrawą. Przyrządza się go nad wyraz szybko i łatwo. Wystarczy raptem kilka tanich składników! Największą furorę robi tu oczywiście jabłko, które dodaje charakterystycznej kwaskowatości.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36103
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 192
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 331
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 416
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36103
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 192
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 331
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 416
Składniki
Słoninę drobno posiekaj i przełóż na patelnię. Podsmażaj ją powoli do całkowitego rozpuszczenia i pojawienia się skwarek. Zajmuje to ok. 20-25 minut. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w niewielką kostkę.
Na patelnię do smalcu dodaj cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż powoli przez kolejne 15 minut. Dodaj sól, pieprz i majeranek.
Jabłko obierz ze skórki i bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je na patelnię i smaż całość jeszcze przez 15 minut. Gotowy smalczyk dziadunia przelej do szczelnie zamykanych słoików lub pojemników. Ostudź i włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Smalec zachowuje świeżość odpowiednio przechowywany do 2 tygodni.