Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki lasu! Smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można podać je jako samodzielną przekąskę lub dodatek do kanapek. Do marynowania najlepiej sprawdzą się małe rydze. Większe okazy można wykorzystać do zrobienia jajecznicy lub sosu.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 206
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 206
Składniki
Rydze oczyszczamy z piachu i leśnej trawy. Możemy je wyczyścić na sucho lub w razie konieczności opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Małe grzyby marynujemy w całości. Większe rydze warto podzielić na mniejsze kawałki.
Wyczyszczone rydze przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, gorczycę, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Grzyby z przyprawami gotujemy przez około 15 minut.
Ugotowane rydze przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików.
Cebule obieramy z łupin, kroimy w piórka i przerzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, sól i cukier. Zalewę zagotowujemy. Gorącą przelewamy do słoików z rydzami.
Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 30 minut. Następnie wyciągamy słoiki, układamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Marynowane rydze przechowujemy w spiżarni.