Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chuda pieczeń z mięsa mielonego, która doskonale sprawdzi się w roli dania głównego, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. Do pieczeni wykorzystałam mięso mielone z indyka, ale można je zastąpić również mieloną wieprzowiną. Pieczeń wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Przepis pochodzi z przepiśnika mojej babci Eli.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 63
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 515
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 63
Składniki
Cebulę obieramy z brązowych łupin i kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażamy na złoty kolor.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, jedno całe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Z podanych składników wyrabiamy masę na naszą pieczeń.
Małą keksówkę smarujemy masłem. Mięso przekładamy do formy. Przykrywamy folią aluminiową.
Pieczeń z mięsa mielonego wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około godzinę. 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z góry, żeby pieczeń ładnie się przyrumieniła.
Pieczeń z mięsa mielonego możemy serwować na ciepło do obiadu lub po ostygnięciu w roli wędliny na kanapki.