Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagoda kamczacka ma słodko-kwaśny smak, dlatego doskonale nadaje się do robienia przetworów. To jeden z najwcześniej dojrzewających owoców w okresie letnim. Ma dużo witaminy C oraz K. Zobacz, jak przygotować z niej konfiturę.
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 114
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2623
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 159
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 114
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2623
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 159
Składniki
Przygotuj garnek z podwójnym dnem oraz wyparzone, umyte słoiki z wieczkami. Słoiki powinny zostać wyprażone w piekarniku przez ok.15-20 min w temperaturze 120-150 stopni. W ten sposób pozbędziesz się z nich wszelkich drobnoustrojów oraz bakterii. Jagody kamczackiej powinny być dojrzałe i zdrowe. Do garnka należy wrzucić umyte i wyczyszczone owoce.
Posyp je cukrem oraz dodaj wody. Gotując jagody na ogniu, pamiętaj o tym, aby cały czas je mieszać, aby się nie przypaliły i nie przywarły do dna. Owoce gotuj cały czas na małym ogniu przez około godzinę. Gotuj je do momentu, aż zobaczysz, że jest odpowiednio gęsty. Gorący dżem przełóż do przygotowanych wcześniej słoików i mocno je zakręć.
Koniecznie ustaw słoiki do góry dnem, nakryj je kocem i zaczekaj, aż dżem wystygnie. Tak przygotowane słoiki możesz odłożyć do swojej spiżarki, szafki kuchennej lub piwnicy. Przetwory idealnie sprawdzą się do pieczywa, ciast i deserów. Wybierając słoiki, możesz zdecydować się na większe lub mniejsze w zależności od twoich potrzeb. Warto pomyśleć również o specjalnej etykiecie z datą przygotowania dżemu.