
Nie znaleziono kucharzy spełniających kryteria wyszukiwania.
20 lutego 2011
moze głupie pytanie, ale jestem w trakcie robienia zakwasu, jaki powinien miec zapach? Mocny, czy całkiem niewyczuwalny?
21 lutego 2011
czesto pieke chleb na zakwasie i zakwas powinien miec mocny zapach ,kwasny.
22 lutego 2011
Spróbuj wg przepisu Dorotus z "Moich wypieków": http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Zakwas.html
Robiłam zakwas z tego przepisu, sprawdzone - wychodzi OK. Jedyne, co mogę Ci doradzić, to duuużo cierpliwości ;)
Ja kilkakrotnie miałam ochotę wyrzucić cały słój i zaprzestać zabawy. Wyglądało, jakby tam nic się nie działo, myślałam, że zakwas mi "zdechł". Spokojnie, on cały czas pracuje, tylko, jak jest młodziutki, to - prawie niezauważalnie. Jeśli nigdzie nie widać śladu pleśni, to wszystko jest w porządku. A kolorem, zapachem czy konsystencją się nie przejmuj, ON się może zachowywać bardzo różnie. ;)
Powodzenia przy produkcji zakwasu, a później - pysznych, domowych wypieków na jego bazie!
Na skróty