Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa muska to tradycyjna potrawa wprost z Kujaw. Jej niewątpliwymi zaletami jest fakt, że jest tania i nietucząca, przy tym błyskawiczna w przygotowaniu i aromatyczna. Muska pachnie kminkiem i czosnkiem. Tradycyjnie podaje się ją z ćwiartkami jajka na twardo lub pokruszonym, białym serem. Jeśli chcesz przygotować zupę w nowoczesnej formie, zblenduj ją na gładki, aksamitny krem i serwuj z kromką świeżego, wiejskiego chleba.
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1356
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 337
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 172
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 56
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1356
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 337
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 172
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 56
Składniki
Do dużego garnka wlej około 1 lit wody, wrzuć kminek, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj wywar na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Wlej do szklanki około 100 ml zsiadłego mleka i rozmieszaj w nim mąkę, by nie było grudek. Następnie wlej zawiesinę do reszty mlecznego płynu, a następnie przelej całe zsiadłe mleko do garnka. Obierz czosnek z łupin, drobno go poszatkuj, zasyp szczyptą soli i rozetrzyj szerokim nożem, aby czosnek i sól się połączyły. Czosnek wrzuć do zupy oraz dopraw czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
Gdy ziemniaki w zupie już się ugotuję, wyłącz gaz i zblenduj wywar na gładki krem. Możesz także zostawić zupę w poprzedniej formie, lecz jako krem będzie lepiej się prezentowała.
Nalewaj porcję zupy do talerzy, dekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo lub pokruszonym twarogiem. Pamiętaj, aby podać też świeże pieczywo.