Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna w smaku szarlotka na kruchym cieście z soczystymi jabłkami. Jest tak dobra, że nie sposób jej się oprzeć. Rozchodzi się w ekspresowym tempie, dlatego lepiej od razu przygotujcie dwie blachy tego pysznego ciasta!
Tortownica o średnicy 24 cm
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski. Całość zagniatamy - ciasto powinno być zbite. Kruche ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach. Starte jabłka odstawiamy na 30 minut i odlewamy z nich sok. Dodajemy 2 łyżeczki cynamonu. Całość mieszamy.
Tortownice wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy nim spód i brzegi tortownicy.
Na spód ciasta układamy jabłkowe nadzienie. Powierzchnię ciasta wyrównujemy.
Drugą część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach i przekładamy je na górę naszej szarlotki (ciasto możemy również rozwałkować podobnie jak spód i umieścić na jabłkowym nadzieniu - wtedy ciasto należy ponakłuwać widelcem).
Szarotkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.