Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dobrze wiemy, Karol Okrasa jest znany z łamania przepisów. Tym razem jego wyzwaniem była zupa rybna, którą przygotował na bazie łososia z dodatkiem odświeżającej cytryny. Do przybrania możesz użyć posiekanego szczypiorku lub uwielbianej przez Karola kolendry.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 84
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 84
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Składniki
Umyj filety łososia, pokrój w dużą kostkę. Włóż do szklanej miski, polej 1-2 łyżkami oleju i kilkoma kroplami soku z cytryny, posyp posiekanym koperkiem i pieprzem. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki do zamarynowania.
Głowy i kręgosłupy ryb skrop olejem, ułóż na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Obierz cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Pokrój na mniejsze kawałki, połóż przy rybnych resztkach i także skrop olejem. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 220°C na 20 minut. Po tym czasie przełóż zawartość blachy do garnka, dodaj suszone grzyby, kilka sztuk ziela angielskiego i liści laurowych oraz szczyptę imbiru. Zalej ok. 2-3 litrami wody i gotuj około 1-1,5 godz. na wolnym ogniu (od momentu wrzenia).
Gdy wywar będzie gotowy, przecedź go. Wyjmij grzyby i odłóż na bok. Gotowane warzywa możesz użyć do sałatki lub warzywnych kotletów. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, włóż do garnka z czystym wywarem, dodaj grzyby i gotuj około 20 minut. Gdy ziemniaki stają się miękkie, dołóż do zupy kawałki marynowanego łososia. Po 10 minutach wymieszaj śmietanę z octem, dolej do niej ok. 100 ml gorącego wywaru i zapraw zupę. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby też octem lub sokiem z cytryny. Aby podkręcić smak zupy, podaj ją z drobno posiekanym szczypiorkiem i plasterkiem cytryny.