
Nie znaleziono kucharzy spełniających kryteria wyszukiwania.
12 kwietnia 2011
Kup 2 kg dobrej szynki wieprzowej. Dzień wcześniej zamarynuj ją w Marynacie Tradycyjnej z Kamis`a. Później piecz ją w piekarniku na kratce,ale pod kratkę podłóż brytwannę z wodą. Woda parując sprawi, że szynka bd wilgotna i pyszna w smaku :) Nie raz tak robie. Pozdrawiam !
12 kwietnia 2011
To ja Ci podam tradycyny sposób, w jaki robę ja, moja mama, a wcześniej babcia. A może to być szynka pieczona, a jeszcze lepiej gotowana na parze (1 godzina na kilogram mięsa). W przegotowanej wodzie rozpuść tyle soli (może być peklowa, to mięso zostanie różowe, kupisz w dobrym mięsnym, albo na allegro), aby zanurzone surowe jajko wypłynęło (oczywiście jajko wyjmij!), w takiej solance zostaw mięso na tydzień w lodówce, najlepiej pod przykryciem. Do pieczenia lub gotowania dzień wcześniej przygotuj marynatę: trochę oleju (np. lnianego), utłuczone w moździeżu kulki jałowca, pieprzu i ziela angielskiego oraz majeranek w niedużej ilości (oczywiście mogą być inne, wg upodobania). Taką marynatą nasmaruj mięso dzień przed pieczeniam, obłóż liśćmi laurowymi (kilka sztuk) i zawiń w folię. Wyjmujesz, do gara, czy brytfanki, albo rękawa, pieczesz lub gotujesz i gotowe! Taka szynka ma też dłuższą żywotność. Jest dobra na ciepło i na zimno. Polecam!
12 kwietnia 2011
Chcę na święta upiec szynkę i nie wiem jak ją do tego przygotować,proszę o pomoc.Może ktoś z Was zna jakiś dobry przepis na przyprawienie,zabejcowanie tego mięcha?
Na skróty