Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc to czas pasztetów, pieczeni, wędlin…Zastanawiasz się, jak urozmaicić świąteczne menu? Świetnym pomysłem jest tarta wielkanocna zapieczona z połówkami jajek. Bardzo efektownie prezentuje się na stole i pysznie smakuje!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Wysyp na stolnicę (lub do sporej miski) mąkę. Dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, łyżeczkę soli i 1 żółtko i 1 całe jajko (1 białko odłóż do posmarowania ciasta). Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Wyłóż ciastem dno formę do tarty o średnicy około 28 cm (odłóż około ¼ ciasta na wyłożenie brzegu). Posmaruj ciasto białkiem (z pomocą silikonowego pędzelka), ponakłuwaj widelcem i wstaw na 10 minut na środkowy poziom nagrzanego do 190°C piekarnika. Schłodź po podpieczeniu i wyłóż brzegi formy resztą ciasta.
Ugotuj 6 jajek na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Przestudź i obierz ze skorupek. Przekrój każde wzdłuż na pół.
Wlej do rondelka śmietanę. Na wolnym ogniu roztop w niej starty na tarce ser. Do uzyskanej masy dodaj zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z 2 rozkłóconymi jajkami i pokrojoną w kosteczkę szynką. Przelej masę do formy. Ułóż w niej połówki jajek. Wstaw z powrotem do piekarnika na około 15-20 minut.
Tartę możesz podać oprószoną posiekanym szczypiorkiem lub świeżymi ziołami. Serwuj ją z dowolnym sosem – gorącą lub na zimno.