Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita tarta na kruchym cieście z puszystą masą na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone, zwieńczona soczystymi truskawkami. Chodź jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, to efekt wynagradza wszystkie starania. Wygląda i smakuje obłędnie. W sezonie letnim truskawki w tym przepisie możecie zastąpić malinami, borówkami lub porzeczkami.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy jedno całe jajko, wsypujemy cukier i wlewamy łyżkę lodowatej wody. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Następnie owijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na kształt foremki i wylepiamy nim spód oraz brzegi. Kruchy spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i wysypujemy na górę obciążenie (może to być groch lub fasola).
Kruchy spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - początkowo przez 15 minut z obciążeniem, później zdejmujemy obciążenie i podpiekamy ciasto jeszcze przez kolejne 20-25 minut, aż się pięknie zarumieni.
Do wysokiego naczynia wlewamy słodką śmietankę, którą ubijamy na puch. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Składniki miksujemy do połączenia.
Krem wykładamy na wystudzony, kruchy spód ciasta.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Owocami dekorujemy tartę z mascarpone. Ciasto przed podaniem wstawiamy na około 1-2 godziny do lodówki.