Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zobaczcie nasz najszybszy przepis na tartę ze szpinakiem i sprawdźcie, co zrobić, by farsz nie był suchy!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 61
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 29
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 43
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 61
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 29
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Składniki
Zimne masło pokroić w kostkę, rozgniatać z mąką, dodać wodę, oliwę i sól, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, co najmniej pół godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie szpinakowe – na patelni rozpuścić masło, podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku aż zaczną pachnieć, dodać liście szpinaku, poddusić kilka minut, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny, dodać ser feta, wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać jajka i śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, piekarnik rozgrzać do 210 stopni, spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i podpiekać 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier i podpiekać kolejne 5-7 minut na złoto.
Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut aby nadzienie się ścięło.
Podawać na ciepło lub na zimno.