Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie na pieczone udka z kurczaka. Mięso idealnie odchodzi od kości, skórka jest przepysznie chrupiąca. Co najważniejsze, do potrawy nie używamy tłuszczu, więc spokojnie można uznać je za dietetyczne.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 164
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 164
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 212
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 406
Składniki
Przygotowujemy nasze przyprawy: sól, pieprz (mogą być świeżo mielone), paprykę słodką i ostrą. Staramy się nie używać zbyt wielu przypraw, aby wyciągnąć smak kurczaka. Dodając zbyt wiele przypraw (a co gorsze używając gotowych mieszanek do mięsa, czy "złocistego kurczaka", zabijamy smak naszego dania i w ogóle nasz zmysł smaku). Wystarczy sól, pieprz, papryka, aby danie było smaczne. Udka z kurczaka dokładnie myjemy. Jeśli chcemy to usuwamy skórę. jednak, aby kurczak był chrupiący z zewnątrz to skórę zostawiamy, upewniamy się tylko czy nie ma żadnych piór :) Naszego kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami. Opcjonalnie możesz dodać łyżkę ketchupu. Zostawiamy na 15 - 30 minut. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Przygotowujemy sobie rękaw do pieczenia oraz naczynie, do którego włożymy udka z kurczaka. Udka wkładamy do rękawa, dokładnie zaciskamy go z dwóch stron, wypuszczając nadmiar powietrza ze środka. Postaraj się udka ułożyć tak, aby każdy miał miejsce (niech nie leżą jeden na drugim, ale obok siebie). Udka w naczyniu żaroodpornym lub wyłożone na blaszce do pieczenia wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, z załączonym termoobiegiem.
Po 30 minutach, wyjmujemy nasze udka i ostrożnie nacinamy rękaw do pieczenia przez środek. Delikatnie rozciągamy worek, tak, aby jak największa powierzchnia udek była odsłoniona. Ponownie wkładamy udka z kurczaka do piekarnika na 10 - 15 minut do zrumienienia się skórki. Można również zmienić tryb z termoobiegu na grzanie z góry. Ten etap jest najtrudniejszy, ponieważ musisz wyczuć moment, w którym mięso będzie dobrze zrumienione, ale nie przesuszone. Obiad idealny do podania z pieczonymi w piekarniku łódeczkami z ziemniaków https://www.facebook.com/Bakecook-109287703754804/?modal=admin_todo_tour https://smaker.pl/przepis-ziemniaczki-lodeczki-zapiekane-w-piekarniku,174371,bake-cook.html