Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka bałkańska to aromatyczne danie jednogarnkowe. Wykorzystaj czas obfity w warzywa sezonowe, aby przygotować pożywny i smakowity obiad. Podawaj danie z kilkoma świeżymi kromkami chleba, gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Możesz przygotować też większą porcję, ponieważ schab jest równie smaczny na drugi dzień.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 321
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 620
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 321
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 620
Składniki
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Wyjmij z papryki gniazda nasienne i także posiekaj w kostkę.
Umyj i osusz schab oraz pokrój go w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na złoty kolor, a następnie przełóż na talerz. Na tej samej patelni przesmaż cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj paprykę. Po chwili dorzuć pomidory, wrzuć liście laurowe, dopraw tymiankiem, solą, cukrem i pieprzem. Dodaj mięso i gotuj na średnim ogniu, częściowo pod przykryciem. Mieszaj od czasu do czasu i w razie potrzeby dolej wody, żeby warzywa i mięso się nie przypaliły. Trzymaj schab na gazie około 1 godziny.
W międzyczasie usmaż bakłażany. Umyj, osusz i pokrój bakłażany w plasterki. Obtocz je w mące i smaż na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony. W razie potrzeby dodaj więcej oleju. Warzywa odsącz na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Gdy schab będzie ugotowany, dodaj plastry bakłażana i delikatnie wymieszaj. Pozwól, aby smaki się połączyły i gotuj jeszcze kilka minut na małym gazie. Następnie wyłączyć ogień i posyp dużą ilością świeżo posiekanej natki pietruszki. Podawaj od razu.