Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz sycące i nieskomplikowane potrawy, przygotowane ze składników, które możesz znaleźć w lokalnym sklepiku? W takim razie nasza zapiekanka makaronowa z kiełbasą z pewnością przypadnie ci do gustu. Możesz przygotować ją w dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych, jednoosobowych naczyniach, serwując je jako pojedyncze porcje.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 766
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1811
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 237
Polecam.
Odsłon: 285
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 766
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1811
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 237
Polecam.
Odsłon: 285
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być przygotowany al dente.
Przygotuj warzywa i kiełbasę. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj drobno. Papryki umyj, osusz i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę. Kiełbasę podziel na plastry.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, aby się zeszkliły. Dołóż kiełbasę i podsmażaj przez kilka minut. Co jakiś czas zamieszaj. Przełóż papryki, dalej smaż całość na średnim ogniu. Zalej warzywa z kiełbasą pomidorami z puszki. Dopraw papryką słodką, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Zagotuj. Na koniec dodaj ketchup i zamieszaj.
Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlej odrobinę farszu lub samego sosu pomidorowego. Przełóż ugotowany al dente makron. Dodaj farsz, zamieszaj dokładnie. Na wierzch ułóż pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki. Zetrzyj też ser.
Umieść zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez 20 minut, aż ser się rozpuści i zrobi się złoty.