Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to propozycja na szybki i oszczędny obiad ze składników, które najczęściej znajdziemy w kuchni. Zapiekankę możesz wykonać także z makaronu z poprzedniego dnia. Pomimo prostoty składników danie jest bardzo smaczne i kolorowe, więc jego wygląd zachęci do skosztowania często wybrednych, najmłodszych członków rodziny.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 148
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7569
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 200
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 209
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 148
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7569
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 200
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 108
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 209
Składniki
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Ważne, aby wyszedł al’dente. Umyj pierś z kurczaka, osusz i pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Przesmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z łyżką tłuszczu. Uważaj, aby nie smażyć kurczaka zbyt długo, by nie stał się suchy.
Obierz marchewki i pokrój w drobną kostkę, a groszek odsącz z zalewy. Gotowa mieszanka mrożonych warzyw także będzie odpowiednia. Możesz przesmażyć warzywa na łyżce masła, aby smaki się połączyły i marchewka zmiękła, lecz ten krok nie jest konieczny.
W miseczce połącz śmietanę z dwoma całymi jajkami. Roztrzep składniki widelcem. Dodaj starty na tarce żółty ser.
Natrzyj masłem naczynie żaroodporne i wyłóż makaron, następnie przesmażonego kurczaka oraz marchewkę z groszkiem. Posyp całość natką pietruszki, po czym zalej całość śmietanowym sosem. Zamknij naczynie żaroodporne pokrywą. Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 35 minut.