Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka ziemniaczana z surowych ziemniaków to klasyczne danie kuchni francuskiej nazywane gratin dauphinois. Stanowi wyśmienity dodatek do mięs, choć równie dobrze można zjeść ją samą, z lekką sałatką. W oryginalnym przepisie na zapiekankę nie ma sera… ale aż się prosi, żeby go dodać!
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 49
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 145
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 89
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 151
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 49
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 145
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 89
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 151
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w cieniutkie plasterki, niemal przezroczyste (najlepiej na mandolinie). Nie płucz, by nie straciły skrobi. Przełóż ziemniaki do garnka i zalej mlekiem. Dodaj też śmietanę i dwa ząbki drobno posiekanego czosnku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj średniej wielkości naczynie żaroodporne i natrzyj je odrobiną masła i ząbkiem czosnku. Resztę masła dodaj do gotujących się ziemniaków. Wymieszaj. Łyżką cedzakową wyłów ziemniaki z zalewy i porcjami układaj równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Na koniec zalej sosem z garnka. Jeśli chcesz, by w zapiekance znalazł się ser, zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach i połącz z sosem przed polaniem ziemniaków.
Wstaw zapiekankę na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około 20 minut – aż zrumieni się z wierzchu. Po upieczeniu pozwól składnikom „związać się” ze sobą – odczekaj 1-2 godziny z podaniem zapiekanki. Najlepiej przygotuj ją dzień wcześniej. Wówczas jest najsmaczniejsza i najłatwiej pokroić ją na kawałki.