Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka nadziewana owocami to idealna propozycja na świąteczny obiad, uroczyste danie dla całej rodziny, a nawet niedzielne spotkanie. Przygotowanie nie sprawi Ci większego kłopotu.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 99
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu do kaczki. Suszone morele i śliwki namocz przez ok. 15 minut w gorącej wodzie, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Gruszki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki. Z pomarańczami zrób to samo, nie musisz ich obierać ze skórki.
Kaczkę umyj i osusz. Następnie z jednej i z drugiej strony posól oraz popieprz. Teraz natrzyj majerankiem, dokładnie, z każdej strony.
Do kaczki włóż przygotowane owoce: gruszki, pomarańcze, śliwki i morele. Jeśli wszystko się nie zmieści, odłóż, przydadzą się później. Włóż też świeże gałązki rozmarynu i tymianku. Następnie zszyj lub zepnij, aby nadzienie się nie wydostało w trakcie pieczenia.
Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż obok pozostałe owoce, które nie zmieściły się do środka. Podlej odrobiną oleju i kilkoma łyżkami wody.
Piecz mięso przez 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza z włączoną grzałką górną i dolną. Po tym czasie zmniejsz do 170 stopni i nie wyciągaj przez kolejne 2 godziny. W trakcie pieczenia możesz przekładać ostrożnie kaczkę.
Do podania oprócz upieczonych owoców wraz z kaczką, możesz wykorzystać pieczone ziemniaki z aromatyczną cebulą i czosnkiem.