Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona kapusta pekińska jest niezmiernie lubiana w krajach azjatyckich. Tam znana jest pod nazwą kimchi. Jest to danie tradycyjne, które cechuje się wyjątkową ostrością. Przez to nie zawsze jest lubiane w Polsce. Można je jednak zmodyfikować tak, by dopasowało się do naszych kubków smakowych. Ta kiszona kapusta jest mocno aromatyczna i czosnkowa, z dodatkiem łagodzącej marchewki i nieco ostrej rzodkiewki. Danie jest nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Wspomaga mikroflorę bakteryjną jelit i usprawnia trawienie.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 23
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 37
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 89
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Składniki
Kapustę pekińską poszatkuj. Przełóż ją do miski i zasyp równomiernie solą. Wymieszaj dłońmi, by przyprawa całkowicie pokryła warzywo. Zalej całość wodą, by kapusta była całkowicie przykryta.
Miskę zakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą i z powrotem przełóż ją do miski. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i rzodkiewkę. Pokrój dymkę w drobną kostkę i dodaj do reszty warzyw.
Do kapusty dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier
Przełóż zawartość miski do słoików. Zamknij je szczelnie i odstaw w zimne miejsce na kolejne 24 godziny.
Po upływie doby otwórz słoik i wypuść gazy fermentacyjne. Ponownie zamknij i włóż do lodówki.
Kiszona kapusta pekińska nadaje się do spożycia już po 2 dniach leżakowania, ale najlepiej trzymać ją w lodówce przez tydzień lub dłużej. Gotowa sałatka może stać nawet miesiąc.