Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo zastanawiałam się nad nazwą dla tego ciasta, trochę przypomina wydmy, trochę oczy sowy, ale najważniejsze to jest to że super smakuje.
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 818
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 430
Szybka i prosta babka
Odsłon: 106
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 818
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 430
Szybka i prosta babka
Odsłon: 106
Składniki
Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło. Na masę kokosową gotujemy 250 ml mleka ze szklanką cukru, na karmel, wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową. Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon. Nasze rulony układamy obok siebie na masie kokosowej. Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.
Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny. Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny. Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.