Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na śledzie z przepiśnika mojej babci. Niezwykle proste do zrobienia. W moim domu królują podczas świąt Bożego Narodzenia, na Sylwestra, ale także podczas postu. Kluczem do sukcesu jest wybór dobrej jakości filetów śledziowych. Najlepiej smakują po dwóch dniach odstania w lodówce.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34734
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34734
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Podstawą udanych śledzi w oleju jest wybór dobrej jakości filetów. Kupując ten produkt w sklepie, popatrzcie na etykietę. Jeśli w składzie nie znajdziecie sztucznych dodatków, np.: glutaminianu monosodowego, możecie spokojnie wrzucić je do koszyka.
Zakupione śledzie odsączamy z zalewy, następnie płuczemy pod bieżącą wodą (wato to zrobić 2-3 razy) i przekładamy do miski. Zalewamy je zimną woda i odstawiamy na około 2 godziny. Warto w tym czasie wymienić około 2-3 razy wodę.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Cebulę w misce z wodą zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie odcedzamy cebulę na sitku.
Filety śledziowe wyciągamy z wody. Odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Do słoików naprzemiennie wkładamy cebulę i kawałki pokrojonych śledzi. Następnie do każdego słoika dorzucamy pieprz w ziarnach i liście laurowe. Całość zalewamy olejem.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po upływie 2-3 dni.