Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna potrawa na Boże Narodzenie. Połączenie śledzi i słodkich żurawin wpasowuje się idealnie w świąteczne smaki. Dużym atutem śledzi z żurawiną jest to, że możesz je przygotować nawet tydzień przed zjedzeniem, zatem danie to usprawnia przygotowanie bożonarodzeniowego menu.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 240
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 240
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Składniki
Filety śledziowe najlepiej jest osuszyć nieco ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju i pokroić na paski o szerokości około dwóch centymetrów. Pokrojone śledzie przełóż do dużego słoika i dodaj do nich wszystkie przyprawy oraz łyżkę octu.
Żurawinę włóż do oddzielnej miski i zalej wrzątkiem. Mocz ją przez pół godziny, a następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w piórka i wyłóż na sitko. Przelej ją wrzątkiem i odcedź. Cebula musi przestygnąć, zanim dodasz ją do śledzi.
Przestudzoną żurawinę i cebulę dodaj do słoika ze śledziami, a następnie wszystkie składniki zalej olejem i delikatnie przemieszaj.
Zakręć dobrze słoik i wstaw do lodówki. Śledzie smakują najlepiej, gdy postoją w lodówce co najmniej dobę. Pamiętaj jednak, że śledzie z żurawiną nie psują się szybko i możesz je przechowywać w lodówce nawet do 10 dni.