Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeberka w keczupie to rewelacyjny przepis na rozpadające się i miękkie mięso z bogatym, domowym sosem. Te pieczone żeberka wieprzowe są najpierw nacierane mieszanką przypraw, powoli pieczone, a na końcu polane słodko-pikantnym sosem, co jest gwarancją ich niepowtarzalnego smaku. Żeberka możesz także wrzucić na grill.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Połącz wszystkie sypkie składniki do mieszanki przypraw. Możesz użyć suszonego czosnku lub świeżego, przeciśniętego przez praskę. Mocno natrzyj żeberka powstałą mieszanką przypraw (szczególnie stronę z większą ilością mięsa). Odstaw do zamarynowania do lodówki na 30 minut, a nawet całą noc.
Umieść żeberka w naczyniu żaroodpornym, wlej cydr, przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz w 160°C przez około 1 godzinę 30 minut lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Następnie wyjmij żeberka z piekarnika, skrop oliwą lub olejem, a następnie zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C i wstaw do pieca na 15 minut, aż żeberka się podpieką i staną się bardziej chrupiące. Po tym czasie ponownie wyjmij żeberka i odwróć, by grubsza strona była na górze. Posmaruj mięso połową domowego sosu keczupowego i wstaw na kolejne 10 minut. Po tym czasie przewróć i polej resztą sosu. Gotowe żeberka wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.