Produkty

Agrest

Agrest

Agrest to niewielki owoc kolczastego krzewu z rodziny agrestowatych. Ma słodko-kwaśny smak i w zależności od odmiany może być żółty, zielony, biały lub czerwony. Można go jeść na surowo, suszonego, kandyzowanego, a także w przetworach (dżemy, kompoty). Wcześnie zerwany agrest jest bardzo kwaśny, nadaje się wtedy głównie do przetworów. Agrest jest bogaty w witaminę C, magnez, wapń i błonnik. Zawiera dużo dobroczynnych dla zdrowia antyoksydantów (zobacz, co to jest antyoksydant).

Zobacz więcej o agreście!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
41.0 0.8 0.2 11.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >