Produkty

Amoniak

Amoniak

Właściwie wodorowęglan amonu lub kwaśny węglan amonu, nazywany amoniakiem spożywczym lub amoniakiem do pieczenia. Jest stosowany jako czwarty rodzaj środka spulchniającego ciasto, obok proszku do pieczenia, drożdży i sody oczyszczonej. Od sody różni się tym, że zaczyna spulchniać ciasto dopiero pod wpływem wysokiej temperatury.

Stosowanie w małych ilościach, niezbędnych do pieczenia, nie powoduje skutków ubocznych. Należy trzymać go w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zobacz więcej o amoniaku w kuchni!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >