Produkty

Bagietka

Bagietka

Bagietka to rodzaj bardzo długiego, nawet 1-metrowego, cienkiego pieczywa pszennego. Nazywa się ją czasem również bułką paryską lub francuską. Nazwa "bagietka" pochodzi od francuskiego "baguette", czyli "różdżka". Bagietka została wymyślona przez piekarzy armii Napoleona. Długa i cienka, mogła być noszona przez żołnierzy w kieszeni. Ale już dużo  wcześniej francuscy piekarze wypiekali bułki o podobnych gabarytach.

Bagietka jest uznawana za symbol Francji. Często stanowi tam podstawę śniadania. Podawana jest z masłem, konfiturami lub moczona w kakao lub kawie. Jadane są na całym świecie. Robi się z nich na przykład włoskie panini.

Jeśli interesuje cię francuska kuchnia, zobacz nasz temat specjalny!

Zobacz, jakie są inne rodzaje bułek i pieczywa.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
265.0 7.9 0.7 52.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >