Produkty

Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan lub oberżyna to owoc (konkretnie jagoda), a jego prawidłowa nazwa to psianka podłużna. Rzadziej można spotkać się z nazwami takimi jak gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy bakman. Występuje w wielu odcieniach, począwszy od żółtej, przez pomarańczową, zieloną do marmurkowej. Najczęściej jednak kojarzy się nam z głębokim fioletem.

Bakłażan zawiera 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i cukrów. Jest źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, żelazu i wapnia. Wspomaga trawienie tłustych mięs. Jest składnikiem pikantnej pasty ajwar stosowanej w kuchni serbskiej, musaki z kuchni greckiej i ratatouille z kuchni prowansalskiej .

Zobacz więcej na temat bakłażana!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
21.0 1.1 0.1 6.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >