Produkty

Banan

Banan

Banany to owoce dostępne przez cały rok. Posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają potas, są źródłem witaminy C i błonnika, a także cukrów prostych, które zapewniają szybki zastrzyk energii. Są jednymi ze słodszych owoców, o dość wysokim IG (informacja szczególnie ważna dla diabetyków). W swoim składzie mają także magnez, który pozytywnie wpływa na pracę mózgu, mięśni i budowę kości. Banany to źródło także wielu innych cennych dla zdrowia minerałów. Są lekkostrawne i naładowane elektrolitami, więc dobrze je jeść w przypadku biegunek i innych problemów gastrycznych.

Ciemnobrązowa lub czarna skórka nie jest oznaką gnicia, lecz pełnej dojrzałości. Grillowane banany nie tracą swoich wartości odżywczych.

Zobacz więcej na temat bananów!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
95.0 1.0 0.3 23.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >