Produkty

Bataty

Bataty

Bataty, czyli słodkie ziemniaki lub pataty, to tak naprawdę wilce ziemniaczane. Ta roślina uprawna z rodziny powojowatych, pochodzi z Ameryki Południowej. Nie spotyka się jej w stanie dzikim.

Posiada bogate w skrobię i cukier bulwy korzeniowe. Zawartość witaminy A w 100 gramach batatów zaspokoi całodzienne zapotrzebowanie pięciokrotnie, a witaminy C - w połowie. Nie bez znaczenia jest także ilość cennych dla zdrowia minerałów i innych antyoksydantów zawarta w batatach. Ich regularne jedzenie obniża cholesterol.

Bataty je się po ugotowaniu lub upieczeniu, często w postaci pureé. Przetwarzane są też na mąkę, płatki, sago.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
86.0 1.6 0.1 20.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >