Produkty

Bazylia

Bazylia

W kuchni poprawia smak, a jako zioło leczy. Bazylia ma właściwości wzmacniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne. Ułatwia trawienie. Po oderwaniu kawałka listka i jego zgnieceniu, wydziela się intensywny, ostry zapach.

W kuchni można ją stosować w postaci suszonej lub świeżej. Bazylia jest ważnym składnikiem pesto, zielonego, włoskiego sosu. Odgrywa ogromną rolę w kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, pizzy, warzyw i sosów.

Zobacz więcej na temat bazylii!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
92.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >