Produkty

Bita śmietana

Bita śmietana

Bita śmietana to produkt uzyskiwany ze schłodzonej, zmiksowanej lub ubitej śmietany zawierającej przeważnie 30% tłuszczu. Do bitej śmietany przeważnie dodaje się również cukier. Jest dodatkiem do deserów owocowych, rurek, ciast i lodów.

Aby bita śmietana wyszła puszysta, trzeba przed ubijaniem dobrze schłodzić ją razem z miską i trzepaczką lub końcówką miksera. Cukier należy dodać, kiedy śmietanka już zgęstnieje. Należy zakończyć ubijanie, kiedy śmietanka uzyska pożądaną konsystencję. Dłuższe ubijanie sprawi, że ją utraci.

Bitą śmietanę można także kupić gotową w sprayu.

Zobacz więcej na temat bitej śmietany.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >