Produkty
Bita śmietana to produkt uzyskiwany ze schłodzonej, zmiksowanej lub ubitej śmietany zawierającej przeważnie 30% tłuszczu. Do bitej śmietany przeważnie dodaje się również cukier. Jest dodatkiem do deserów owocowych, rurek, ciast i lodów.
Aby bita śmietana wyszła puszysta, trzeba przed ubijaniem dobrze schłodzić ją razem z miską i trzepaczką lub końcówką miksera. Cukier należy dodać, kiedy śmietanka już zgęstnieje. Należy zakończyć ubijanie, kiedy śmietanka uzyska pożądaną konsystencję. Dłuższe ubijanie sprawi, że ją utraci.
Bitą śmietanę można także kupić gotową w sprayu.
Zobacz więcej na temat bitej śmietany.
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Na skróty