Produkty

Borówki

Borówki

Borówki mają wiele odmian, zarówno uprawianych, jak i rosnących dziko. W Polsce popularnymi odmianami są borówka czarna oraz amerykańska. Te słodkie, lekko cierpkie rośliny spożywa się na surowo lub jako dodatek do potraw - przeważnie deserów. Niektóre odmiany są bardzo kwaśne, więc najlepiej komponują się z ciemnymi mięsami, tak jak borówka brusznica.

Broówki regulują trawienie, korzystnie wpływają na wzrok, obniżają stężenie cholesterolu LDL we krwi. Są bombami witaminowymi, szczególnie na surowo.

Zobacz nasz artykuł o borówkach.

Na zdjęciu borówka bagienna. Fot. B.gliwa / Wikimedia Commons

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >