Produkty

Brokuł

Brokuł

Brokuł to inaczej kapusta szparagowa. Wyglądem przypomina zielonego kalafiora. Zielone warzywo na długiej nóżce zakończone tzw.różą, czyli po prostu kwiatem. Znane jest wyłącznie jako roślina uprawna, nie występuje w stanie dzikim.

Brokuły to prawdziwa bombą witaminowa. Zawierają witaminy A, B i C oraz kwas foliowy. Są również bogate w składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, selen, magnez oraz potas. Według badań, mają także działanie antynowotworowe. Wystarczy zjeść 200 gramów tego warzywa, by zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C na cały dzień.

Przeczytaj nasz artykuł o właściwościach brokułów.

Sprawdź, jak gotować brokuły, by nie traciły koloru.

Zobacz więcej na temat brokułów.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
27.0 3.0 0.4 5.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >